donderdag 22 maart 2018

F1 2018: Wat zijn mijn verwachtingen?

De wintertests zitten erop, hét moment om te kijken welke teams ik verwacht het goed te doen en welke teams ik weinig vind imponeren.

10. Sauber

2018 wordt zeker niet het seizoen van Sauber als verrassing. Gek is het niet, na jaren van bezuinigen en zo min mogelijk doen aan ontwikkeling. Momenteel lijkt het ook het zwakste team op de grid, wat ook geen verrassing is. De belangrijkste zaak is om een solide basis neer te leggen, het team weer te laten groeien en daar hoort tijd bij. Dit seizoen is puur opbouwen: De auto ontwikkelen met de faciliteiten die er zijn en (vooral) personeel aantrekken die het mogelijk moet maken om terug te keren naar het middenveld.

Qua rijders duo is het een tweedeling: Met Ericsson is er gekozen voor financiële stabiliteit, met Charles Leclerc een toptalent dat er gestald is om te rijpen. Mijn hoop is vooral gevestigd op de debutant, daar waar Ericsson al 2 seizoenen achtereen mager presteert en puur vanwege zijn sponsoren in de F1 rijdt.


9. Williams

Een magere winter, zo mag je het wel beschrijven. Geen denderende resultaten tijdens de test en het meest werd gesproken over het niet aantrekken van Kubica voor het tweede stoeltje (maar vervolgens als reserve coureur werd aangesteld)

Williams schuift al jaren op in de rangorde. Achterwaarts, weliswaar. Waar het in het 2014 seizoen nog regelmatig wist te verrassen met podium plaatsen en een pole position, werd in het 2017 seizoen 1 podiumfinish behaald. Naast de mindere resultaten, gaat ook het gerucht dat Martini niet doorgaat als (hoofd)sponsor van het team, wat zonde zou zijn.

De coureurs bezetting is een moeilijke om te beoordelen: Lance Stroll liet vorig jaar een aantal mooie dingen zien, maar is te onervaren om het team op sleeptouw te nemen, daar waar Sirotkin mag debuteren als Formule 1 coureur na een aantal seizoenen in de GP2/F2.


8. Force India

Force India zal een minder 2018 gaan hebben ten opzichte van de afgelopen 2 seizoenen. Ze lijken zelf minder competitief te zijn, maar hebben daarnaast de pech dat andere teams zich sneller ontwikkelen dan zijzelf. De auto lijkt in veel opzichten op een doorontwikkeling om kosten te besparen en dat kan een verkeerde keuze blijken te zijn. Ze hebben bij de tests niet geweldig gepresteerd en lijken hard aan de bak te moeten om hun prestaties van afgelopen jaren te evenaren.

Met Perez en Ocon hebben ze weer gekozen voor een goed duo: Met Perez een ervaren en snelle Mexicaan, met Ocon een van de grootste talenten die vorig jaar al een aantal mooie dingen heeft laten zien. Vooral van Ocon verwacht ik dit jaar veel: Vorig jaar werd hij steeds beter, als hij die lijn aan kan houden zie ik een mooie toekomst in de toekomst met (wellicht) een stoeltje bij Mercedes na dit seizoen. 


7. Toro Rosso

Het team wat ik het moeilijkst vond om te beoordelen. Ze hebben een behoorlijke winter achter de rug zonder enorme problemen, iets wat ik vooraf niet had kunnen bedenken. Vooral het feit dat Honda geen extreme problemen kende deze winter (En Toro Rosso na Ferrari en Mercedes de meeste kilometers wist te maken), was heel positief om te zien. Zul je net zien: 3 jaar bij McLaren alleen maar problemen en het dan nu allemaal op de rit krijgen bij Toro Rosso.

Het rijders duo Hartley en Gasly is er een waar ik wel wat van verwacht: Gasly werd GP2 kampioen in 2016 en vice-kampioen in de Japanse Super Formula vorig jaar, Hartley wist naam te maken in het endurance racen. Hartley krijgt het misschien nog wel het moeilijkste, maar hij heeft zeker het talent (En veel ervaring in consistent racen), iets waar hij in de Formule 1 de vruchten van zou kunnen plukken.


6. Haas

Haas zal weinig verrassend presteren: Ze moeten iets constanter worden gedurende het seizoen, maar met de ervaring van de afgelopen 2 seizoenen zal dat vermoedelijk wel gaan gebeuren. Tijdens het testen waren er geen grote problemen te zien bij Haas en waren constant in het middenveld te vinden, met hier en daar een uitschieter. 

Doel zal zijn om regelmatiger in de punten te eindigen, wat in lijn ligt met constant presteren. Met het rijders duo Grosjean en Magnussen houden ze ook vast aan een degelijk duo met ervaring, die beide een goed potje kunnen sturen. Enige nadeel van het rijders duo is dat ze beide nogal eens controversiële dingen doen, waarbij Magnussen de kroon spant. 


5. McLaren

Het team dat na 3 magere jaren moet gaan presteren dit seizoen. Ze hebben afscheid genomen van Honda en de samenwerking met Renault moet tot succes gaan leiden. De winter geeft weinig hoop tot dusver, met het minste aantal kilometers gedurende de 8 testdagen. Toch moet het ook positief worden bekeken: Er zit veel meer snelheid in de bolide en de problemen kunnen te maken hebben met wat kinderziektes die men heeft met de verandering van power unit.

De grootste schok binnen het team, was de aankondiging van Fernando Alonso om naast Formule 1 te blijven doen, ook het WEC te gaan rijden als onderdeel van het Toyota LMP1 team. Een uitdaging, maar wel iets wat ik 100% ondersteun. Naast Alonso is ook Stoffel Vandoorne onderdeel gebleven van het team uit Woking: Net als Gasly is Stoffel GP2 kampioen geweest en heeft Super Formula gereden in Japan. 


4. Renault

Het team waar ik veel verwachtingen van heb, is het team van Renault. Na een paar jaar van heropbouw, wordt het eindelijk tijd om de terugkeer naar de top te gaan maken. Vorig jaar werden er al mooie resultaten behaald, maar de daadwerkelijk stap naar de top ontbrak nog. Waar ze vorig jaar zich in de top van het middenveld wisten te plaatsen, moeten ze zich nu toch zeker wel tot de topteam van het middenveld moeten kunnen bombarderen en wellicht kunnen verrassen tijdens enkele wedstrijden. Een podium finish sluit ik op voorhand zeker niet uit, maar zal afhankelijk zijn van pech voor andere teams of veranderende weersituaties gedurende een wedstrijd.

Met een rijders duo Hülkenberg en Sainz heb je 2 jongens met veel potentie en ervaring: Nico die zo'n beetje alles won in aanloop naar de Formule 1 (en gedurende zijn F1 carrière nog de 24 uur van Le Mans) en Carlos die ook menig titel op z'n naam wist te schrijven. 


3. Red Bull Racing

Een betrouwbare winter: Iets war men de afgelopen jaren niet kon zeggen, maar wat afgelopen wintertests wel het geval was. Een paar problemen daargelaten, maar dat werd afgewisseld met dagen met 2 tot 3 Grand Prix afstanden. Naast betrouwbaarheid lijkt ook de bolide een stuk beter te zijn t.o.v. vorig jaar, waar men toen een ruime seconde te kort kwamen t.o.v. Ferrari en Mercedes. Of het al voldoende is om echt constant aan te kunnen haken, is de vraag, maar Red Bull staat er wel bekend om gedurende het seizoen goed ontwikkelingswerk te verrichten.

Het duo Ricciardo-Verstappen wordt gezien als het duo met de meeste plezier onderling, maar daar kan verandering in gaan plaatsvinden: Ze hebben samen nog niet gevochten om wereldtitels gevochten en ik denk dat daarin dit seizoen een ommekeer kan gaan brengen: Hoe gaan de mannen met elkaar om als er een WK-titel te vergeven valt? En hoe gaat het team intern om met een strijd tussen de 2 mannen? Het spreekt in Ricciardo's nadeel dat Red Bull graag Verstappen wereldkampioen ziet worden en daarnaast loopt het contract van Daniel na dit seizoen af, 


2. Ferrari

Een degelijke winter, meer valt er niet van te zeggen. De auto is betrouwbaar, maar lijkt tekort te komen ten opzichte van Mercedes. Ze zullen echt aan de bak moeten om de eerste titel sinds 2007 te gaan behalen: Vorig jaar begon het team sterk, maar kon men niet meegaan in het ontwikkelingstempo van Mercedes en Red Bull.

Met het behouden van het duo Vettel-Räikkönen, is gekozen voor consistentie in het rijders duo. Daar waar Vettel vorig jaar goed wist te presteren met een aantal overwinningen, stelde Räikkönen enigszins teleur met een aantal podiumplaatsen. Ik hoop stiekem dat Räikkönen na dit seizoen afscheid zal nemen en dat Charles Leclerc zijn plaats in mag nemen; Kimi lijkt wat scherpte te missen sinds zijn terugkeer bij Ferrari en mocht Ferrari de constructeurstitel willen winnen, moet er een snellere coureur naast Vettel aangetrokken worden.  


1. Mercedes

Het team dat toch wel favoriet is om (weer) aan de haal te gaan met beide titels. Extreem betrouwbaar en op het oog heel snel, de combinatie waarmee ze al jaren de dominante kracht zijn. De auto leek niet kapot te krijgen in de tests en dat wordt nóg belangrijker dit seizoen, met het aantal toegestane onderdelen dat nog lager ligt dan vorig seizoen.

Lewis Hamilton is daarom ook de favoriet om de rijderstitel te behouden: Hij maakt weinig fouten en is mentaal moeilijk kapot te krijgen. Daarnaast is hij gewoon een stuk constanter dan zijn concurrenten: Zo was Bottas vorig jaar op een aantal circuits wel erg sterk, maar kon dat niveau niet iedere wedstrijd tentoonspreiden. En daarmee is het over Bottas ook wel gezegd: Het is een goede coureur, maar mist dat beetje extra wat jongens als Hamilton en Vettel wel kunnen brengen. Mocht hij zich dit jaar weer heel makkelijk laten verslaan, vrees ik dat het zijn laatste seizoen bij Mercedes gaat zijn: Ze hebben talenten met jongens als Ocon en Wehrlein die ook de kans moeten krijgen en anderzijds kan het ook een rijder van het caliber Ricciardo zijn die aangetrokken gaat worden. 

donderdag 4 januari 2018

F1 2018: Waarop kunnen wij ons verheugen?

Vijf ideeën om de Formule 1 spannender te maken

De Formule 1 wordt gezien als de grootste vorm van autosport, met miljoenen kijkers over de hele wereld. Toch worden wedstrijden bestempeld als saai, door een gebrek aan actie op de baan en inhaalmogelijkheden die 'gemaakt' zijn. Daar ben ik het zeker mee eens, daarom 5 ideeën om de Formule 1 als sport spannender en spectaculairder te maken.


1. Minder aerodynamica

Het grootste probleem in de hedendaagse Formule 1 is de grote hoeveelheid aerodynamica die op de auto zit. Een voorvleugel is simpel als hij uit 5 laagjes bestaat en de achtervleugel moeten ook een aantal gleuven zitten om een zo'n optimaal mogelijk presteren van de auto mogelijk te maken. Het ziet er snel uit, het is ook daadwerkelijk snel, maar maakt het ook ontzettend moeilijk om vlak achter elkaar te zitten.

Toen ik begon met actief Formule 1 volgen (2004), bestond een gecompliceerde voorvleugel uit 3 horizontale delen. Geen rare flapjes, geen gekke uitsteeksels, een relatief kale voorvleugel. Nu wil ik niet sentimenteel doen dat 2004 zo'n spannend seizoen was, maar in vergelijking met nu waren die auto's veel simpeler.

2. Terugkeer van het tanken bij pitstops

Ook mis ik het tanken van de bolides bij pitstops. En dan heb ik het niet over de geweldige fik die je dan zo nu en dan ziet of de blunders met het wegrijden mét brandstofslang. Nee, ik heb het dan over de geweldige toevoeging die het kan hebben aan een strategie in een wedstrijd. Zo kun je spelen met brandstofniveaus en dat in combinatie met de beschikbare banden kan het een groot voordeel opleveren: Een korte stint pushen op een zacht setje banden of consolideren met veel brandstof en een harde band. Die flexibiliteit mis ik in het hedendaagse Formule 1 veld, waarin iedereen met vergelijkbare hoeveelheden brandstof rijdt en er op dat vlak geen verschil gemaakt kan worden. Dat is jammer, want een strategisch schaakspel is soms ook datgene wat een wedstrijd leuk maakt.

Het voorbeeld wat ik graag gebruik, is de Franse GP in 2004 (Zie Youtube video voor een korte highlight). Dat was een wedstrijd die op strategie gewonnen werd: Michael Schumacher die ervoor koos om met 4(!) pitstops de wedstrijd uit te rijden, daar waar Fernando ging voor een driestopper. Door Schumacher achter Alonso weg te halen, kon Schumacher zijn tempo rijden (Tempo dat hoger lag dan dat van Alonso) en uiteindelijk bij zijn laatste pitstop Alonso met enkele seconden definitief verschalken.


3. Maximaal drie verschillende slicks voor het hele seizoen

Een ander punt wat wellicht beter kan, is om een maximum van 3 soorten slicks te hanteren. De regenboog aan banden die nu gebruikt gaan worden in 2018, is om gek van te worden. Er moeten 3 compounds komen, waarin ook de slijtage ontzettend afwijkt per band: De zachte band die heel hard slijt, een harde band die (eigenlijk) veel te hard is met weinig slijtage en een medium die daar precies tussen zit. In het laatste weekend van de Formule 2, in Abu Dhabi, kon je het goed zien: De Vries en Leclerc konden een paar rondjes trappen met hun nieuwe banden, daarna takelde die banden héél snel af. Dat zou een geweldige toevoeging zijn voor de Formule 1.

4. Weg met het limiet aan motoren (in zekere mate)

Het vierde puntje heeft betrekking op de regel van een maximaal aantal power units per seizoen. Voor komend seizoen mag een team maximaal 3 onderdelen per gebied gebruiken, daarna krijgt een rijder er een gridstraf voor. Dit is toch totale waanzin: De power unit is veel te complex aan de ene kant, aan de andere kant daardoor ook ontzettend duur. Laat het motorisch gewoon simpel en dichtbij de straat blijven, daar is de Formule 1 veel beter mee af. Hetgeen wat in de Formule 1 wordt gebruikt, moet ook in de straatauto toegepast kunnen worden. And let's face it: De technologie van de MGU-H zal vermoedelijk nooit in een straatauto worden toegepast, puur en alleen om het feit dat het zoveel kost in de toepassing.

Toch moet het limiet niet helemaal worden geschrapt: Maak de regel zo dat er (bijvoorbeeld) 3 wedstrijden met een motor moet worden gedaan, Als een motor binnen 3 wedstrijden kapot gaat, komt er een straf.

5. Hardere track-limits

Het laatste punt zit hem in het 'Track Limit' gezeur: Coureurs proberen ten alle tijden de snelst mogelijke lijn te pakken, ongeacht of dat op de baan is of op de stroken asfalt naast de baan. Zo werd Max Verstappen in Amerika bestraft voor het afsnijden van de baan aan de binnenkant, een aantal coureurs bleef onbestraft voor een te wijde lijn.

De makkelijkste manier waarop dit tegengegaan kan worden, is door simpelweg de strook asfalt (deels) te vervangen door gras. Hierdoor ontmoedig je coureurs om te wijd te gaan, omdat de rotzooi op de banden je meer zal kosten als wat je gewonnen hebt (Buiten het feit dat gras niet de grip kan bieden die het asfalt een coureur geeft). Vroeger werd een racebaan omringt door gras en grindbakken, tegenwoordig is de directe omheining van de baan ook van (gekleurd) asfalt.


Dit waren mijn 5 ideeën voor een spannendere Formule 1. Ben jij het eens met de ideeën of zijn er andere manieren om het beter te maken? Let me know!!